Welcome
 
 

English

Adventure Wine Trading
Nieuw-Zeelandse wijnen
Kenmerken
Assortiment

Nieuw-Zeelandse Wijnen

Wijnbouw Geschiedenis

Al sinds circa 1830 zijn wijndruiven aangeplant in Nieuw- Zeeland, zij het op zeer kleine schaal. De wijnstok reisde mee met kolonisten. Franse missionarissen verspreidden deze daarna snel over heel Nieuw-Zeeland. De eerste commerciŽle wijngaard van de Engelsman Charles Levet ontstond in 1863 nabij Auckland.

Meeldauw, een anti-alcohol visie van de toenmalige regering en een elite die port en sherry verkoos boven de eigen wijn deden de wijnindustrie bijna de das om, eind 18e eeuw. Dat zij de laatste decennia toch medespeler is geworden op het internationale wijnfront is onder meer te danken aan:

 • Veranderde wetgeving. Er was behoefte aan een nieuwe industrie die de economie een sterke impuls kon geven
 • Import van wijn werd gelimiteerd
 • Verhoging van de belasting op bier en gedistilleerd
 • Grote investeringen door buitenlandse bedrijven in deze opkomende wijnindustrie
 • Natuurlijke import wijnkennis en -belangstelling:
  • terugkerende soldaten uit de 2e WO zijn in aanraking gekomen met Franse wijnen
  • de migratiegolf in de jaren 60 uit ItaliŽ, KroatiŽ en Griekenland bracht wijnkennis en cultuur mee
  • de jongere reislustige generaties die Europa ontdekken komen terug met indrukken van wijn- culturen en een nieuwe gewoonte: wijn drinken!

Zodoende ontstond in de 60- er en 70- er jaren in Nieuw-Zeeland meer belangstelling en dus meer vraag naar wijn. De regering stimuleerde de aanplant van hoogwaardige druivenrassen, hetgeen heeft geresulteerd in verbetering van de kwaliteit van de wijnen. Klassieke wijnstokken werden ge√Įmmporteerd vanuit o.a. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zuid-Afrika en AustraliŽ.

Huidige Omvang Wijnbouw

Inmiddels heeft Nieuw-Zeeland zo ongeveer de snelst groeiende wijnmarkt ter wereld. Maar dit blijft een relatief gegeven, want het totale wijnbouwareaal in productie beslaat iets meer dan 13.500 hectare. Marlborough is daarvan het grootste herkomstgebied met bijna 7000 hectare in productie. Ter vergelijking: het voor Franse begrippen kleine wijngebied Chablis omvat ook bijna 7000 hectare.

Optimale Wijnbouw Factoren

Eigenlijk is het geen verrassing dat men in Nieuw-Zeeland zulke mooie wijnen maakt. Het beschikt namelijk over optimale omstandigheden:

 • Klimatologisch gezien; een gematigd maritiem klimaat, tussen de 35-45ste breedtegraad.
 • De aard, kracht en duur van (zon)licht bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de druiven en daarmee die van de wijn. Nieuw-Zeeland heeft als geen ander land helder licht, krachtige zonne-stralen en warme herfstperiodes
 • Een zeer gevarieerde bodemsamenstelling.
 • Het technische hoogstaande wijnmakers- vakmanschap wordt steeds vaker gecombineerd met kennis uit traditionele wijnbouwgebieden

Omvang Export

Export is ontstaan door onder meer:

 • Grotere bekendheid verworven door deelname aan internationale proeverijen zij steeds in de top-regionen eindigen, waardoor de vraag toenam
 • De snel groeiende productie die sinds eind jaren 80 de binnenlandse vraag overschrijdt.

De export steeg van nog geen 4 miljoen liter in 1990 naar ruim 20 miljoen liter in 2002. Meer dan de helft (52%) gaat naar Groot-BrittanniŽ. De USA en AustraliŽ nemen hiervan samen 36%. Nederland staat vierde met 3,5%. Het resterende deel gaat grotendeels naar Canada, Japan, Ierland, Denemarken en Duitsland.

Nederland importeert gemiddeld 0,8 miljoen liter per jaar. De vraag blijft echter sterker stijgen dan de groei. En deze schaarste zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Adventure Wine Trading ziet het als een uitdaging om naast het bewaken van de prijs-kwaliteit verhouding van de door ons geÔmporteerde wijnen tevens zorg te dragen voor de continuÔteit in aanvoer.

 
  Mail AWT